Horeca in opstand: clubs, cafés en restaurants gaan nieuwe regels negeren

2021-11-17 12:48:18 By : Mr. Ma Jian

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in.

Terwijl #Shell kan wegrennen Kan nergens heen #aardbeving Terwijl het kabinet Shell wil steunen #dividendbelasting Laat ze in de steek #Groningen Nog hogere #gaswinning overwegen Het toffe land van #Rutte Maar mijn rijstrook breekt #wijzijngroninger

PvdA: lockdown voor niet-essentiële winkels en horeca

Brabants café ontwijkt lockdown door met klanten naar België te verhuizen

Nederlandse jongeren gaan op stap in België na sluiting horeca

Er wordt op de deur geklopt…

Marc Van Ranst: Wees eerlijk, 2G is bedoeld om iedereen te vaccineren

Niet de mensen, maar in ieder geval de poppen dansen met de nieuwe maatregelen van het kabinet. En als het om een ​​groot aantal horecazaken gaat, zijn de bezoekers dat gewoon ook. Op sociale media kondigen clubs, cafés en restaurants, al dan niet openlijk, aan dat ze de nieuwe regels zullen negeren. Supermercado, een bekende cocktailbar annex restaurant in Rotterdam, laat op Instagram weten dat iedereen welkom blijft: "Gevaccineerd of niet gevaccineerd, er is altijd plek voor jou op je favoriete plek." Het horecabedrijf schrijft dat diversiteit en gelijkwaardigheid voor medewerkers en klanten altijd voorop staan. “We hebben alles gedaan wat de overheid van ons vroeg: talloze reserveringen geweigerd, alles op 1,5 meter afstand. We ontvingen 30 gasten in een ruimte van meer dan 300 vierkante meter. Nu trekken we de lijn. En we weigeren te worden gebruikt als een instrument om mensen onder druk te zetten om zich te laten vaccineren. Wij zijn geen instrument voor beleid.”

Een bericht gedeeld door SUPERMERCADO (@hola.supermercado)

Niet alleen de avond- en nachtlocaties verzetten zich. Ook een koffiebar als Mekka doet mee: “Wat bekrachtigend om te zien dat de horeca zijn stem laat horen. En de onze ook: graag gedaan! Welke keuzes je ook maakt. We zullen je nooit vragen om iets aan jezelf en je keuzes te veranderen. Een QR-code voor toegang is voor ons dan ook niets meer dan discriminatie, en dus geen optie. In plaats van deel te nemen aan verdeeldheid, gaan we voor gelijkheid en samenzijn. En we laten graag zien dat we een plek zijn waar iedereen zich welkom en thuis kan voelen. Samen staan ​​we sterk. Laten we ons verenigen.”

Een bericht gedeeld door Mekka (@meccarotterdam)

Ook in Lelystad kondigt Lemonakis aan de regels te negeren: “IEDEREEN IS WELKOM! Graag maken wij duidelijk dat wij per 25 september niet mee willen doen aan de QR-controle binnen de horeca. De afgelopen 1,5 jaar zijn we de branche die het hardst is geraakt en we hebben het al zwaar genoeg gehad met ze allemaal! Naar onze mening gaat de overheid met het uitrollen van een QR-samenleving een stap te ver. Het is niet aan de horeca om mensen te overtuigen en te controleren op een vaccin of een test om een ​​avondje uit eten te kunnen. We ontkennen niet wat er in de wereld gaande is en we zijn zeker niet 'tegen', maar we zijn VOOR gelijkheid. We respecteren ieders keuze. In deze heftige tijd willen we een plek blijven waar iedereen zich welkom voelt. Dus wees welkom, ook na 25 september!”

Horecamagnaat Khalid Oubaha, manager van verschillende horecagelegenheden in Nijmegen, Arnhem en Enschede, verklaart tegen het AD dat hij vaccinatiecontroles weigert. “Iemand die naar een van mijn winkels komt voor een kop koffie met gebak checken voor een QR-code? Het slaat nergens op. Ik weiger het te doen. Het kabinet zoekt het maar uit, ik ben er klaar mee. Ik weiger een politieagent te spelen."

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) liet in een persbericht weten tegen de maatregel te zijn. “Het is onverklaarbaar dat heel Nederland afscheid neemt van de 1,5 meter samenleving, terwijl de horeca extra beperkingen krijgt opgelegd. Ook KHN vindt het opmerkelijk, net als de veiligheidsraad, dat het kabinet denkt dat een coronapas tot 00.00 uur de oplossing is, maar dat het na 00.00 niet meer zou werken en dat daarom de horeca moet sluiten. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Dit is weer een bewijs van de gapende kloof tussen de realiteit van de Nederlanders en de realiteit in Den Haag. Wij vrezen dan ook dat het navolgen en het naleven van de regels door veel horecaondernemers voorbij is. Zeker in combinatie met het stopzetten van de financiële ondersteuning is dit te veel gevraagd.” De organisatie heeft een kort geding aangespannen tegen de Staat.

Op de persconferentie werd duidelijk dat de maatregelen zijn ingegeven door wat het kabinet 'discopy' noemt, een andere benaming voor de 'dansen met Janssen'-blunder van minister Hugo de Jonge. Aan het begin van de zomer, toen de versoepeling werd ingevoerd, maakte hij bekend dat wie ingeënt was met het Janssen-vaccin meteen het nachtleven in kan. Het resultaat was een explosie van infectie. Later bleek dat het vaccin pas na vier weken bescherming biedt, in plaats van de twee weken bij andere typen.

De vraag is of de soep in de horeca uiteindelijk echt zo heet wordt gegeten. Premier Rutte stelde op de persconferentie dat zaken die niet aan de regels voldoen het risico lopen door de overheid te worden gesloten. Ook niet alle klanten zijn enthousiast over het weigeren van cheques. Zij zien de pas als een middel om weer ontspannen naar buiten te kunnen gaan, zonder angst voor besmetting. Premier Rutte wees er tijdens een persconferentie nadrukkelijk op dat uit een recente peiling blijkt dat een meerderheid van de ondervraagden voorstander is van de invoering van toegangscontrole.

Update 16.20 uur: Ook horecaondernemers in de Amsterdamse Leidsebuurt en Warmoesstraat zijn niet van plan zich vanaf 25 september te houden aan de door het conciërgekabinet opgelegde middernachtsluitingstijd. Dat meldt AT5. Volgens Giel Swaan, voorzitter van ondernemersvereniging BIZ Leidsebuurt, is de logica van de sluitingstijd moeilijk te vinden. De coronapas werkt om 23.30 uur en werkt niet om 00.30 uur? Dat begrijpen we niet', zegt hij. Ook Swaan zegt nog in gesprek te zijn met ondernemersvereniging Rembrandtplein, hij heeft goede hoop dat ook zij zich bij het protest aansluiten.

Je moet inloggen om een ​​reactie te plaatsen.